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Engineering Circular No. 02-A of 2014

NO: ENG/MMAM-37(13)/03 Dated: 20" May 2014

Subject: Addendum to Engineering Circular No. 2 0f2014 dated 20.03.2014

1. There have been numerous representations from the industry requesting clarification regarding the
age dispensation as mentioned in Para-2(e) of Engineering Circular No. 2 of 2014 dated 20.03.2014
required for MEO Class - I Chief Engineer above 65yrs but below 70 years of age to serve in a Fire
Fighting Appliances Service Station as a competent person. It has also come to the notice of the
Directorate that there is a lack of clarity among the various MMD’s regarding the process of issue
of age dispensation in the shore base Service stations.

2. Currently vide the Eng. Circular 17 dated 08.10.2003, to serve as the Competent Person in a Fire
Fighting Service Station, 2 years of Rank Experience as Chief Engineer is required. The industry
has requested that MEO Class- 1 Chief engineers with adequate experience in the shore base
industry be also considered to serve as the Competent Person in a Fire Fighting Service Station,

3. Taking into account the above facts it is now clarified that to be eligible to serve as a Competent
Person in a FFA Service Station following Criteria is to be complied with:-

i) MEOQ Class 1 Chief Engineer has to be below 70 Years of age and fit in all respects to be able
to carry out the job. The fitness of the Chief Engineer will be verified and certified by the
attending MMD surveyor during inspection.

ii) MEQ Class I Chief Engincers who do not have the required 2 years of service as Chief
Engineer may be considered subject to their having the following qualification and experience:

(a) Qualification:
MEO Class I (Motor), and,
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(b) Experience:
i} 2 years experience as a surveyor as recognized by the Indian Administration, or,
il) 2 years experience as a technical superintendent of ships, or,
1i1) 2 years experience in the servicing of Fire Fighting appliances ashore.

4. This Circular is issued with the approval of the Competent authority and comes into
cffect from the date of issue of this notice.

(S. S Gadkar)
E&SS- cum-DDG (Tech)

To,

1. The Principal Officers/ Mercantile Marine Department, Mumbai/K olkata/ Chennai/

Kandla /Cochin.

The Surveyor-in-charge, Mercantile Marine Department, Goa /Jamnagar / Port Blair

/ Visakhapatanam /Tuticorin /Dethi /Haldia/ Paradip /Mangalore.

All Recognised Organizations.

Indian National Shipowners Association (INSA), Mumbai

All FFA Service Stations |

CS/NA/CSS/It. DG

Hindi Cell

Guard file.

Computer Cell
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