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Question My vessel is using various sizes of single use plastic bags. Will plastic bags 

irrespective of sizes will be counted as a single SUP item? 

Answer Yes, plastic bags irrespective of size will be considered as only one Single Use 

Plastic item. 

 

Question The SIP is to include a list of all single-use-plastic on board with the exception of 

those exempted from the definition. The list will need to be separated into three 

groups which will represent a prohibition sequence as follows: 

List A – 50% of the total list of SUPs identified in the SIP that are to be prohibited 

from being on board by 1 April 2020. 

List B – 75% of the total list of SUPs identified in the SIP that are to be prohibited 

from being on board by 1 July 2020. 

List C – 90% of the total list of SUPs identified in the SIP that are to be prohibited 

from being on board by 1 October 2020. 

The remaining 10% of SUPs on board after 1 October 2020 will be comprised of 

those excluded from the SUP definition. 

Q1: Should the list include the number of each material? For example, onboard the 

ship there are 20plastic bags of one use, 100platci straws. 

Q2: In the above definition of the A, B, and C lists, there is the phrase “prohibition 

from being onboard”. Does it mean that these materials are prohibited to be onboard 

the vessel or does it mean that their use is prohibited during vessels’ stay in Indian 

waters? 

Q3: Are the materials that should be included in the list A,B and C ship specific or 

should each company develop its own A,B and C lists 

 



Answer Ans1: No there is neither a need to identify and nor to list number of each SUP items 

on board.  

Ans 2: The phrase “ Prohibition from being onboard” means the following: 

Foreign Flagged- ships while at a place or port in India: These ships are not 

allowed to use prohibited items while at a place or port in India. However, these 

items are allowed to be there on board such vessels provided kept stored at identified 

locations. 

Indian Flagged-Ships: These ships are not allowed to have such items on board.  

Ans 3: Each ship should have a ship specific list. 

 

Question What does 10% mean? Does it mean 10% of the different types of SUP on board or 

10% of total quantity spread over the different types? How is the % to be calculated? 

Does it mean a percentage of the number of items or volume or weight? Weight of 

course would be the more accurate measure. However implementing this 

requirement to any degree of accuracy will be difficult. 

Answer 10% is based on number of SUP items and not on total quantities. All plastic bags 

irrespective of their size shall be considered consisting of one item and it goes for 

say other items like plastic bottles. 

 

Question Biodegradable plastic with a certificate from the manufacturer’ – we find it highly 

unlikely that all biodegradable plastic will be issued with a certificate. It is probably 

just poor choice of words and it should be changed to ‘Biodegradable plastic with a 

stamp, marking or certificate from the manufacturer’ or something similar. 

Answer Yes, biodegradable plastic with a stamp, marking or certificate from manufacturer 

or something similar shall not be considered for prohibition under DGS Order 5 of 

2019 and same is so stated in Addendum No.1 to this order. 

 

Question In section 2.1 of Draft Addendum No. 1, reusable plastic items are excluded from 

the definition of single use plastic. We seek confirmation that reusable plastic items 



such as commercial size dispensers for fluids (e.g. shampoo, cleaning products, etc.) 

are also excluded, since such items are used more than once before depleted. 

Answer Yes, such items are excluded provided they are re-used/re-filled on the ship itself 

and not discarded after single use. 

 

Question Section 2.2 further clarifies that the definition of single use plastics includes only 

items that are completely made of plastic. Please confirm our understanding that 

items with multi-layered packaging (e.g. foil-lined condiment packets, etc.) are not 

included within the definition of single use plastics. 

Answer Yes, multi-layered plastic will not be considered for prohibition provided they are 

biodegradable with a stamp, marking or certificate from the manufacturer’ or 

something similar. 

 

 

Question In section 2.3, Draft Addendum No. 1 distinguishes items used on board ship from 

cargo related items and packaging. As large quantities of items are often stored on 

board passenger ships for use on board, we seek confirmation that such stores are 

considered to be cargo for the purposes of the Order. 

Answer Crew and passenger personnel effects are already exempted and can be stored on 

ship. Any SUP other than that is cargo-related to be detailed in the list. 

 

Question Section 2.5 of the Draft Addendum provides examples of practical exclusions for 

medical and life-saving equipment. We request clarification that the exclusion 

similarly extends to plastics used for sanitation such as plastic/latex gloves, trash 

bags, etc., and to personal protective equipment (PPE) including respirator 

cartridges, gloves, suites, boot covers and related items. 

Answer Personnel protective equipment including respirator cartridges, gloves, suites, boots 

and related packaging are excluded from prohibition. 

Latex/rubber are not plastics and are excluded from prohibition. 

Plastics used for sanitation are nor excluded from prohibition. 



 

Question The requirement in section 3.1.2 to list an inventory of 10% of items which the ship 

intends to continue using appears to correspond to the earlier-referenced 

methodology listed in section 1.5 (labeled 1.3.3), which allows ships to continue to 

use 10% of total single use plastic inventory items based on operational needs of 

different ship types (March 31, 2020 for passenger ships). However, the text and 

requirements of section 3.1.3 (labeled 3.1.2) do not provide the same level of clarity. 

As drafted, it may be read to permit an increase over time in the percentage of 

inventory items that may continue to be used on ships (from 10% to 50% to 75% to 

90%). In contrast, section 4 reflects an intent to increasingly prohibit single use 

plastics from being onboard from 50% to 75% to 90%, as identified in paragraph 19 

of Order 5, by December 1, 2020 for foreign flagged passenger ships. The text in 

section 3 could be clarified to avoid confusion. 

Answer 1. The purpose of this Order and its Addendum is to dissuade ships from using 

Single use plastic items. Therefore, inventory once prepared should not be 

changed unless there are slips in the preparation of an inventory. 

2. The aim of the Order is to help smooth removal of Single Use Plastic items 

from ships especially Indian ships by giving enough time to find alternatives.  

Therefore, the Addendum allows ships to identify from the list prepared, list 

these items and prohibit use of these items on board ships, just prior to date 

of prohibition. 

 

 


