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1.  My vessel is using various sizes of single use plastic bags. Will plastic bags 

irrespective of sizes will be counted as a single SUP item? 

Answer Yes, plastic bags irrespective of size will be considered as only one Single Use 

Plastic item. 

 

2.  The SIP is to include a list of all single-use-plastic on board with the exception 

of those exempted from the definition. The list will need to be separated into 

three groups which will represent a prohibition sequence as follows: 

List A – 50% of the total list of SUPs identified in the SIP that are to be 

prohibited from being on board by 1 April 2020. 

List B – 75% of the total list of SUPs identified in the SIP that are to be 

prohibited from being on board by 1 July 2020. 

List C – 90% of the total list of SUPs identified in the SIP that are to be 

prohibited from being on board by 1 October 2020. 

The remaining 10% of SUPs on board after 1 October 2020 will be comprised 

of those excluded from the SUP definition. 

Q1: Should the list include the number of each material? For example, onboard 

the ship there are 20plastic bags of one use, 100platci straws. 

Q2: In the above definition of the A, B, and C lists, there is the phrase 

“prohibition from being onboard”. Does it mean that these materials are 

prohibited to be onboard the vessel or does it mean that their use is prohibited 

during vessels’ stay in Indian waters? 

Q3: Are the materials that should be included in the list A, B and C ship specific 

or should each company develop its own A,B and C lists 



 

Answer Ans1: No there is neither a need to identify and nor to list number of each SUP items 

on board.  

Ans 2: The phrase “ Prohibition from being onboard” means the following: 

Foreign Flagged- ships while at a place or port in India: These ships are not 

allowed to use prohibited items while at a place or port in India. However, these 

items are allowed to be there on board such vessels provided kept stored at identified 

locations. 

Indian Flagged-Ships: These ships are not allowed to have such items on board.  

Ans 3: Each ship should have a ship specific list. 

 

3.  What does 10% mean? Does it mean 10% of the different types of SUP on board 

or 10% of total quantity spread over the different types? How is the % to be 

calculated? Does it mean a percentage of the number of items or volume or 

weight? Weight of course would be the more accurate measure. However, 

implementing this requirement to any degree of accuracy will be difficult. 

Answer 10% is based on number of SUP items and not on total quantities. All plastic bags 

irrespective of their size shall be considered consisting of one item and it goes for 

say other items like plastic bottles. 

 

4.  Biodegradable plastic with a certificate from the manufacturer’ – we find it 

highly unlikely that all biodegradable plastic will be issued with a certificate. It 

is probably just poor choice of words and it should be changed to 

‘Biodegradable plastic with a stamp, marking or certificate from the 

manufacturer’ or something similar. 

Answer Yes, biodegradable plastic with a stamp, marking or certificate from manufacturer or 

something similar shall not be considered for prohibition under DGS Order 5 of 2019 

and same is so stated in Addendum No.1 to this order. 

 



5.  In section 2.1 of Draft Addendum No. 1, reusable plastic items are excluded 

from the definition of single use plastic. We seek confirmation that reusable 

plastic items such as commercial size dispensers for fluids (e.g. shampoo, 

cleaning products, etc.) are also excluded, since such items are used more than 

once before depleted. 

Answer Yes, such items are excluded provided they are re-used/re-filled on the ship itself and 

not discarded after single use. 

 

6.  Section 2.2 further clarifies that the definition of single use plastics includes only 

items that are completely made of plastic. Please confirm our understanding 

that items with multi-layered packaging (e.g. foil-lined condiment packets, etc.) 

are not included within the definition of single use plastics. 

Answer Yes, multi-layered plastic will not be considered for prohibition provided they are 

biodegradable with a stamp, marking or certificate from the manufacturer’ or 

something similar. 

 

7.  In section 2.3, Draft Addendum No. 1 distinguishes items used on board ship 

from cargo related items and packaging. As large quantities of items are often 

stored on board passenger ships for use on board, we seek confirmation that 

such stores are considered to be cargo for the purposes of the Order. 

Answer Crew and passenger personnel effects are already exempted and can be stored on 

ship. SUP not exempted are required to be included. Cargo related SUP are exempted 

from prohibition. 

 

8.  Section 2.5 of the Draft Addendum provides examples of practical exclusions 

for medical and life-saving equipment. We request clarification that the 

exclusion similarly extends to plastics used for sanitation such as plastic/latex 

gloves, trash bags, etc., and to personal protective equipment (PPE) including 

respirator cartridges, gloves, suites, boot covers and related items. 



Answer Personnel protective equipment including respirator cartridges, gloves, suites, boots 

and related packaging are excluded from prohibition. 

Latex/rubber are not plastics and are excluded from prohibition. 

Plastics used for sanitation are nor excluded from prohibition. 

 

9.  The requirement in section 3.1.2 to list an inventory of 10% of items which the 

ship intends to continue using appears to correspond to the earlier-referenced 

methodology listed in section 1.5 (labeled 1.3.3), which allows ships to continue 

to use 10% of total single use plastic inventory items based on operational needs 

of different ship types (March 31, 2020 for passenger ships). However, the text 

and requirements of section 3.1.3 (labeled 3.1.2) do not provide the same level 

of clarity. As drafted, it may be read to permit an increase over time in the 

percentage of inventory items that may continue to be used on ships (from 10% 

to 50% to 75% to 90%). In contrast, section 4 reflects an intent to increasingly 

prohibit single use plastics from being onboard from 50% to 75% to 90%, as 

identified in paragraph 19 of Order 5, by December 1, 2020 for foreign flagged 

passenger ships. The text in section 3 could be clarified to avoid confusion. 

Answer 1. The purpose of this Order and its Addendum is to dissuade ships from using 

Single use plastic items. Therefore, inventory once prepared should not be 

changed unless there are slips in the preparation of an inventory. 

2. The aim of the Order is to help smooth removal of Single Use Plastic items 

from ships especially Indian ships by giving enough time to find alternatives.  

Therefore, the Addendum allows ships to identify the single use plastic items, 

list these items and prohibit use of these items on board ships in phased 

manner to achieve the target date of prohibition. 

 

10.  We are the management company for vessels, which have possibility to call or pass your 

waters as Foreign Flag Cargo Ship. According to DGS Order No. 5 of 2019 and the 

Addendum No. 1 to this Order, the vessel prohibit using Single Use Plastic (SUP) in 

your waters. Related to this Order, we have some questions as below: 

1. Can the vessel use these various foods and drinking water under this situation? 



2. If, the vessel can use them, how deal with the log entry? 

3. If the vessel cannot use them, what can the crew do to take the meal on-board? 

4. Section 20.3 of the Order said, further no single use plastic items to be 

discharged to port reception facility at your port. Is this mean all plastic items 

(except Sec.2 of the Addendum No. 1) including the contents should be landed 

to port reception facility? 

Answer 1. DGS Order 5 of 2019 should be read along with Addendum No.1 to DGS 

Order 5 of 2019. 

2. The use of SUP on foreign ships is only prohibited at a place or port in India. 

There is no prohibition on usage while the ship is passing through Indian 

territorial waters. 

3.  A list of all Single Use Plastic except those exempted as per Addendum No.1 

to DGS Order 5 of 2019 is to be prepared by 31st January 2020. There is no 

need to identify number of each SUP in such a list. However, progressively 

50%, 75% and 90% of items (as determined by Owner/Manager) listed in this 

list should not be used by foreign ships when at a port or place in Indian 

waters on/after 1 April 2020, 1July 2020 and 1 October 2020 on cargo ships 

and 1 June 2020, 1 September 2020 and 1 December 2020 on passenger ships 

respectively. 

4. The purpose of Log entry is to indicate the places where all these items are 

stored for Port State Control purpose, however, quantity of each item stored 

is not required. 

5. Section 4.5 of Addendum No.1 to DGS Order 5 of 2019 stated that “Waste 

reception facilities shall continue to be provided at all Indian ports though Swachh 

Sagar Portal including for disposal of Single use plastic items. However, they should 

be kept. segregated and marked for disposal”. So there is no prohibition in using port 

reception facilities in India for discharge of single use plastic items. 

6. The Addendum No.1 to DGS Order 5 of 2019 allows 10% of items identified 

in the list prepared  

 

11.  Addendum No. l to DGS Order 5 of 2019 

  



With respect to the above addendum to the DGS order prohibiting the use of single use 

plastics, we note that the execution requirements place an obligation on ships to 

inventory a specific proportion of their single use plastic by certain dates. Is there a 

requirement as to how this will be calculated, or will it be left to the discretion of the 

ship? Ordinarily Annex V discharges are calculated and recorded by weight or volume 

rather than number of items, and we would be grateful if you could clarify whether 

this standard practice will apply in the case of the inventories. 

 

Answer 1. Yes, unlike MARPOL, the prohibition is based on number of items of each 

type as explained below and not quantity of each type of items. The reason 

for this is to give enough space and time to Ship-Owners to find suitable 

alternatives and reduce dependence on single use plastics by both ship and 

seafarers. 

2. The philosophy of number of items is as below: 

- In case SUP water bottles are used on board, the inventory should include 

SUP water bottles as one item only irrespective of sizes and numbers of 

each size of bottles. Same goes with plastic bags (garbage or otherwise) 

etc. 

 

12.  On the subject of the SUP ban and the Ship Execution Plan (SEP), could you please 

advise, if all the SUP on board are to be listed in the SEP or the SEP should have only 

those items listed that are out of the exempted list, e.g. do we need to have SUP used 

for PPE ,Medical ,Statutory ,personal use included in the SEP or keep them out from 

the start. 

Answer The list is required to include only those items which are not exempted. 

Number/Quantity/Volume of each type of item is not required to be listed. 

 

13. a) At the end of page 3, in the table of the execution schedule, there is the reference 

“The ship can continue to use remaining 10% of items not identified for prohibition 

vide list prepared as per Paragraph 3.1.1.” This is not clear and guidance is needed. If 

this 10% includes the items exempted, then in case that the exempted SUP are of equal 



or similar number with the prohibited ones, there will be an issue to apply the 50%, 

75% and 90% scheme. 

b) If the Addendum should be read along with the circular, a new paragraph of the 

verification by the PSC is needed as the existing is clearly referring to the old model 

described in the circular. 

 

Answer a) Apart from exempted items, the ships can continue using 10% of items 

identified in the list prepared on/after 1 October 2020, in case of cargo ships 

and on/after 1 December 2020 in case of passenger ships. The purpose of 

preparation of an initial list of SUP and progressive prohibition and then 

exclusion 10% of items from the list apart from exempted SUP items 

(detailed in Paragraph 2 of Addendum No.1 to DGS Order 5 of 2019) are 

manifold. Few of the reasons are listed below: 

(i) Since purpose of DGS Order 5 of 2019 and Addendum No.1 is to 

dissuade ships from using Single Use Plastic items, a list will create 

awareness and prevent later inclusion of other SUP items. 

(ii) Ship owners can look for alternatives only if a list is available to work 

upon and strive to get alternatives prior prohibition date. Further even 

if alternatives are available, there may be some SUP items, a ship may 

want to continue using based on their operations. 

(iii) A list will help in Port State, Flag State Inspection as the inspection 

will not be arbitrary, and inspector will have a document to base his 

inspection upon. 

(iv) To encourage a culture of self-regulation.  

b) The port state inspection will not detain the vessel and the philosophy of the 

inspection will be as follows: 

(i) PSC inspector will verify availability of a list of all SUP items on 

board the ship on/after the date on which such list is required. List is 

not mandatory and in case list as required by Paragraph 3.1.1 of 

Addendum No. 1 is not available, the PSCO will consider items 

detailed in Paragraph 19 of DGS Order 5 of 2019 as the list for the 



ship and carry out inspection in accordance with other paragraphs 

detailed below. 

(ii) On/after the date of progressive prohibition (50%, 75% & 90% 

respectively), the PSC Inspector will verify whether the ship has 

identified from the list prepared percentage of items not to be used 

when at a port or place in Indian waters. Further he will identify 

whether there is some written record of the places where these 

prohibited items are kept stored and how non-usage of same is 

implemented. 

(iii) In case any of the prohibited item (or SUP item not listed in the 

prohibition list) is found being used on board, the PSCO may give a 

deficiency to be rectified prior departure. However, no detention shall 

be enforced. 

(iv) While at a port or place in Indian waters, ship can separately store all 

SUP items to be landed to Port reception facilities. 

 

14.  In our effort to prepare a proper Ship Execution Plan for the prohibition of the Single Use 

Plastics, we would appreciate it if you could guide us on the below questions which are not 

clearly addressed in the Circular, the Addendum and the FAQ document. 

For easier reference, I am asking for “Foreign Cargo Vessels”. 

(A) Should the original circular and the addendum be read together to create the plan? 

Some parts from the original circular are missing from the addendum included in 

the SEP.  i.e.  The addendum is not making any reference to lock the SUP when in 

Indian waters/ports. 

(B) Should the items for prohibition be locked in a space prior entering Indian waters 

and recorded in the log book? 

(C) Should the inventory include all SUP including the ones not identified for 

prohibition? I believe that this is not the case since they are set as exemption. 

(D) What is the expectation for items not in the prohibition list. Is it correct to say that 

nothing will change for these items? 

(E) Will the vessel have available a new SEP for every call in Indian waters/ports? 



(F) Is there an expectation to compare the previous inventory with the new one and to 

see smaller quantities? How will this be done? Stamped? 

 

Answer (A) Yes, DGS Order 5 of 2019 should be read along with Addendum No.1 to the 

Order. There is no need for locking all SUP items, however all locations 

where SUP is available to be recorded. 

(B) Location of SUP items may be recorded in Ship Execution plan prior arrival 

at a port or place in Indian waters signed by Master with ship stamp. There is 

no need for making a log entry. The purpose of this recording is only for ease 

of port state control inspection. 

(C) There is no need to include items excluded from prohibition which are 

detailed in Paragraph 2 of Addendum No. 1 to DGS Order 5 of 2019. 

(D) As above 

(E) The philosophy is as below: 

(i) Foreign Flag vessels on frequent run to a place or port in Indian 

waters should have a list of all prohibited SUP items on board in 

place on cargo ships or passenger ships by 31 January 2020 and 

31 March 2020 respectively. 

(ii) In case a foreign flag vessels is trading in Indian waters by grant 

of license under Section 406 or 407 of Merchant Shipping Act, 

1958: 

- If licensed on/before/after 31 January 2020, the vessel should have a list 

prepared prior coming to a port or place in Indian waters. 

- Further the prohibition on these licensed vessels shall be same as for 

Indian ships and shall not be allowed to have progressively SUP items on 

board based on this list and identified by them in accordance with 

Paragraph 4 of Addendum No.1. 

- The above prohibition is only during the period of license or during their 

stay at a port or place in India, whichever is later. 

(iii) Other foreign flag vessel, which do not visit a place or port in 

Indian waters regularly, should have a list prior arrival only. There 



is no need to prepare a list on/before 31 January 2020. However, 

there is no relaxation from progressive prohibition of use of SUP 

items while at a port or place in Indian waters. This means: 

-  that if a foreign flag vessels enters a place/port in Indian waters on/after 

1 April 2020 but before 1 July 2020, it should not only have a list of SUP 

items, but also have identified and listed 50% of items from this list which 

shall not be used at a place/port in Indian waters. Location of these SUP 

prohibited should be identified and recorded. 

- Again if the same vessel or another foreign flag vessel comes to a 

port/place in Indian water on/after 1 July 2020 but before 1 September 

2020, but also have identified and listed 75% of items from this list, which 

shall not be used at a place/port in Indian waters. Location of these SUP 

prohibited should be identified and recorded. This list may be a new list 

and may include additional items. 

- Again if the same vessel or another foreign flag vessel comes to a 

port/place in Indian water on/after 1 September 2020 but before 1 

September 2020, but also have identified and listed 90% of items from 

this list, which shall not be used at a place/port in Indian waters. Location 

of these SUP prohibited should be identified and recorded and should not 

be used during its stay. This list may be a new list and may include 

additional items. 

- The above philosophy also goes for passenger ships and only date of 

implementation will change in accordance with Addendum No.1. 

 


